Z czego robi się dobre piwo rzemieślnicze?

Z czego robi się dobre piwo rzemieślnicze?

Dobre piwo rzemieślnicze – z czego się je robi?

Jak wszyscy wiemy piwo rzemieślnicze jest tworzone z pasją.
Nie musi smakować każdemu ale na pewno wyróżnia się na tle konkurencji.
Jest wytworem wyobraźni piwowara i potwierdzeniem jego umiejętności.
Ale dobre piwo rzemieślnicze to przede wszystkim składniki używane w procesie warzenia piwa.
Z czego więc robi się w naszym Warsztacie Piwowarskim dobre piwo rzemieślnicze?

Słód, chmiel, woda i drożdże.
Te cztery podstawowe surowce i nieskończona możliwość ich mieszania, sprawiają, że świat piwa potrafi często zaskoczyć nawet najbardziej wytrawnych piwoszy piwami o zaskakujących smakach.

Słód – piwne złoto.
Wysuszony (a wcześniej skiełkowany jęczmień browarny) czyli słód jęczmienny w trakcie warzenia oddaje piwu to, co zawiera najlepszego.
Nadaje mu smak, zapach i charakterystyczną barwę.
Sposób w jaki był suszony, palony lub prażony sprawia, że piwa tak bardzo różnią się między sobą.

Chmiel – mocna rzecz.
Chmiel często nazywa się przyprawą do piwa a to dlatego, że jedna szyszka chmielu może zawierać nawet 300 różnie pachnących olejków.
Dodanie podczas warzenia piwa odrobiny chmielu dostarcza piwu charakterystycznej chmielowej goryczki i aromatu.
Dlatego chmiel pełni w procesie warzenia tak ważną rolę i wpływa na ostateczną kompozycję smaku i zapachu piwa.

Woda – jaka jest, każdy widzi.
A jednak woda wodzie nierówna. Mimo, że nie ma smaku i aromatu, ma duży wpływ na charakter piwa.
To w niej gotuje się słód z chmielem i pracują drożdże.
Dlatego aby powstało nasze ulubione piwo rzemieślnicze woda używana w procesie jego warzenia powinna być jak najwyższej jakości.

Drożdze – kropka nad piwnym „i”.
Drożdże piwowarskie nadają piwu życie – bez ich pracy piwo byłoby zwykłym roztworem słodu i chmielu.
Drożdże rozpoczynają proces fermentacji, w którym piwo dojrzewa nabierając charakterystycznych cech smakowych i aromatycznych.

Niby cztery podstawowe składniki a ile możliwości żeby powstało z tego jakieś wyjątkowe piwo piwo rzemieślnicze np. „Piwo, jakiego jeszcze nie było”.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.