Piwo rzemieślnicze - co to właściwie znaczy?

Piwo rzemieślnicze - co to właściwie znaczy?

Piwo rzemieślnicze – co to znaczy?

W dobie masowego konsumpcjonizmu i nastawieniu producentów wyłącznie na zysk, wyrastają co jakiś czas przedsięwzięcia będące w opozycji do rynkowych zachowań.
Nie inaczej jest w świecie piwa gdzie powstają browary rzemieślnicze zwane browarami kraftowymi, czyli takie jak Nasz Warsztat Piwowarski.
Dzisiejsze piwa koncernowe mają spełniać smakowe oczekiwania większości odbiorców.
A jak wiadomo „jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego”.
Dlatego tak wielu amatorów złocistego napoju szuka dzisiaj czegoś „innego” – szuka wśród piw swojego smaku i aromatu.
Wrażenia, których nie dadzą marketowe piwa z pewnością zapewnią piwa rzemieślnicze.
Co więc oznacza termin piwo rzemieślnicze? Spróbujemy zdefiniować je po Naszemu.

Po pierwsze piwo rzemieślnicze warzy przede wszystkim człowiek.
Ważne żeby robił je piwowar czyli piwny rzemieślnik a nie jakiś komputer według zadanego programu.

Po drugie piwo rzemieślnicze nie jest robione tylko po to żeby dobrze się sprzedawało.
Nie chodzi tylko o to, aby trafić w gust konsumentów.
Ma to być produkt jaki wymyślił sobie piwowar, zrobiony z użyciem najlepszego chmielu i słodu.

Po trzecie, mimo powtarzalności receptury, ich smak i aromat może delikatnie różnić się w zależności od partii.
Dla niektórych właśnie to jest ideą prawdziwego piwa rzemieślniczego.
Ponieważ warzy je człowiek to wszystkie jego decyzje mają wpływ na ostateczny kształt.

Dlatego piwowarstwo jest w pewnym sensie sztuką, piwowar artystą a każde piwo wyjątkowym dziełem.
Nam pozostaje tylko skoczyć do sklepu, usiąść wygodnie z ulubionym kraftowym piwem i tą sztuką się delektować.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.