Jaki powinien być browar rzemieślniczy?

Jaki powinien być browar rzemieślniczy?

Browar rzemieślniczy – jaki powinien być?

Różne są dzisiaj definicje prawdziwego browaru kraftowego.
Niektórzy definiują je przez pryzmat produktów. Inni z kolei przez proces produkcji.
Naszym zdaniem browar rzemieślniczy to taki, w którym oprócz chęci zysku liczy się również wiele innych rzeczy.

Pomysł.
Stworzenie autorskiej receptury na piwo wcale nie jest takie proste.
A stworzenie receptury na dobre piwo to zazwyczaj efekt prawdziwej kreatywności piwowara.

Zamiłowanie do piwa.
Trzeba kochać to co się robi. Nie inaczej jest z piwowarstwem.
Próżno szukać w browarze rzemieśniczym ludzi, którzy z piwem nie mają nic wspólnego.
W małych kraftowych browarach takich jak nasz Warsztat Piwowarski z pewnością znajdziecie piwnych szaleńców i fanatyków 🙂

Otwartość na nowości.
Piwowarstwo to ciągłe zmiany i poszukiwania tej najlepszej receptury i najwspanialszego smaku.
Tu nie ma miejsca na nudę. Ciągle coś się zmienia. Jeśli nie w składnikach to w aparaturze.
Prawdziwy browar rzemieślniczy to miejsce poszukiwań „Piwa jakiego jeszcze nie było”.

Radość z tworzenia.
Czyli to „coś”, czego nie da się w procesie warzenia piwa ot tak po prostu wsypać do kadzi.
Bez entuzjazmu ludzi, ich energii i pasji nie powstanie prawdziwie rzemieślniczy browar.
Całą radość z tworzenia czuć potem w każdej jego kropli.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.